Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

5 iunie 2010

Saltul în Berbec sau…

Cursa rapidă 
a lui Jupiter şi 
încriptarea sa
în limbaj tehno

    2010 este unul din acei ani în care Jupiter schimbă semnele de mai multe ori. Am început anul cu Jupiter în ultimele grade ale Vărsătorului, apoi din 19 ianuarie a trecut în Peşti, ca din 6 iunie să intre în Berbec. Nu va parcurge din acest ultim semn decât 3 grade pentru că pe 23 iulie, va intra în mers aparent retrograd. Mers în care se va afla aproximativ 5 luni şi jumătate. Pe 9 septembrie, el va reveni în semnul Peşti până pe 22 ianuarie 2011 când se va întoarce în Berbec.
     La nivel social, tuturor le va fi dificil să înţeleagă, să preia şi să integreze aceste influxuri care vin în cascadă. Este ca şi cum Marele Benefic ne-ar ţine cu sufletul la gură. Pe lângă infuzia de energie şi optimism, de autocunoaştere şi de capacitare spre materializarea scopurilor personale şi sociale, din punct de vedere economic însă, sectoarele cele mai afectate vor fi cel energetic, pescuitul şi transportul pe apă dar şi industria de prelucrare a metalelor. Numai că marţi 8 iunie, Jupiter se va întâlni cu Uranus la 00 grade 18 minute, grad pe grad, în Punctul Aries.
 
Piaţa de capital high-tech în expansiune exponenţială
      Dar tranzitul jupiterian este, de regulă, benefic pieţei de capital. În ultimii 60 de ani, Jupiter a trecut prin Berbec de cinci ori. În primele patru treceri, piaţa de capital a crescut şi vânzările de acţiuni au sporit ca să nu amintim de preţurile per acţiune sau ale pachetelor de acţiuni. Statisticile dovedesc acest lucru pentru 30 dintre firmele cotate prin indicele Dow şi la peste 100 cotate la NASDAQ. Valorea medie a acestor cotaţii ne dă tabloul de ansamblu.
    În 1975, una din perioadele în care Jupiter era în Berbec, analiştii s-au confruntat cu ideea pe ce să se pună accentul, pe revoluţia industrială sau pe revoluţia tehnologică, nu de alta dar nu exista domeniu economic sau administrativ din care să lipsească componentele electronice, de exemplu. Încă de pe atunci, dispozitivele electronice ne controlează viaţa fie că se numesc ele electricitate, încălzire, transporturi sau divertisment.
    Prin conjuncţia cu Uranus, din 8 iunie, şi mutarea centrului de greutate pe tehnologia de vârf toate acestea sunt o realitate palpabilă. Mai ştim că Jupiter pune punct războaielor, la propriu. În ultima parte a secolului trecut, guvernele au avut tendinţa să rămână conservatoare în ceea ce priveşte sistemul de taxe şi impozite în timp ce populaţia aştepta ca acestea să relaxeze sistemul fiscal. Tot ceea ce a apărut nou pe piaţa de consum, este rezultatul capacităţii vizionare a cercetătorilor pentru a găsi resurse care să-i ajute să aducă pe piaţă produsul lor. Jupiter în Berbec pare să fie, din acest punct de vedere, un fel de răzbunare a lor.
     Revenind la aspectul financiar, se pare că Jupiter îşi ia în serios rolul de benefic, dacă ne gândim că atâta timp cât a tranzitat semnul Vărsător producţia de electronice, de tot felul, a crescut şi a făcut ca achiziţia de bunuri de acest fel să crească şi ea în progresie geometrică iar preţurile să devină din ce in ce mai accesibile. Iată măcar un motiv pentru care preţurile la periferice deveniseră un pivot care forţa limitele. Cu cât preţurile erau mai mici cu atât creştea beneficiul şi culmea, oferta creştea proporţional cu cererea dar şi cu profitul. Companiile producătoare continuau să aibă profit deşi piaţa era sufocată de ofertă. La sfârşitul lui 2009, mare parte din volumul de tehnologie high tech îşi păstra preţul, iar valoarea acţiunilor modifica aproape zilnic piaţa de capital, în funcţie de ofertele în domeniu care ieşeau ca pe bandă rulantă, iar cererea devenea tot mai mare pe măsură ce Jupiter se pregătea să treacă în semnul următor.
    Problema este dacă oamenii percep schimbarea pe care o aduce Jupiter atunci când trece dintr-un semn într-altul.
      În 2009, în perioada 5 – 20 ianuarie, Jupiter trecea din Capricorn în Vărsător. Bursa a înregistrat o scădere a indicelui Dow cu circa 8 - 9.000 de puncte. De regulă, piaţa bursieră recuperează aceste pierderi în primele 2 -3 grade tranzitate de Jupiter prin noul semn, numai că acest nou semn era, de această dată Vărsător şi majoritatea stocurilor de periferice erau cotate NASDAQ, iar indicele NASDAQ, între 5 - 18 ianuarie, a scăzut doar 1571 – 1507 puncte faţă de indicele Dow.
       Începând cu Ianuarie 2009 Jupiter şi-a început marşul prin Vărsător şi mare parte din producţia de periferice High Tech a ridicat indicele NASDAQ cu 41 % în timp ce indicele Dow la care sunt cotate celelalte ramuri ale industriei, abia cu 20 %.
     De ce? Pentru că oamenii doreau orice dar mai ales tot ceea ce era nou în domeniu, orice se putea reîncărca sau atârna pe perete numai să nu mai ocupe spaţiu sau ca să fie la modă. Şi cum gama de modele era diversă, şi alimentată din plin, aveau de unde să aleagă. Companiile care produceau ansamblul, perifericele şi softurile dădeau tonul în ceea ce însemna preţ şi îşi impuneau valoarea acţiunilor care creştea exponenţial. Apple, unul din cele mai firme de electronice din SUA a recunoscut că în 2009, preţul acţiunilor sale a crescut cu 129 %. Oferta companiei Dell, mult sub nivelul companiei Apple, a cunoscut o creştere a valorii pachetului de acţiuni cu doar 23 %.

Imboldul jupiterian şi surfingul pe siteuri printre vicii şi nevoi

      Interesant este că Jupiter a trecut în Peşti, la începutul lui 2010, pe un Marte în mişcare aparent retrogradă. Este ca şi cum s-ar fi produs o inversare de energii, ceea ce înseamnă că piaţa de capital avea nevoie de flexibilitate. De aceea, compensarea pieţii avea să se facă pe seama navigaţiei. Semnul Peşti stăpâneşte oceanele, furtunile şi clima care pot fi predictibile cu ajutorul computerelor de bord şi care au fost motivul a nenumărate întârzieri sau amânări.
    Apoi, semnul Peştilor cuprinde tot ceea ce înseamnă combustibil şi energie. Jupiter înseamnă totul când vorbim despre excese, indiferent de natura lor. Iar Jupiter a mai tranzitat semnul Peşti în 1998, 1986, 1974, 1962. Preţul ţiţeiului, pentru a preîntâmpina inflaţia, a fost 1,34 dolari /baril în 1974, de 1,42 dolari în 1986, de 1,40 dolari în 1998 iar în 2009 a fost dublu - 2,79 de dolari. Embargoul pe ţiţei din perioada 1973 până în martie 1974, a durat câteva săptămâni bune după ce Jupiter a intrat în Peşti.
     Când Jupiter schimbă semnul se schimbă şi lista de priorităţi. Începem să adunăm bani pentru viitoarele proiecte. Deschidem un cont online şi vrem să printăm lista, dar trebuie să găsim bani ca să cumpărăm tonner pentru printer deoarece acesta s-a consumat. Intrăm iar pe calculator. Calculatorul stă sub semnul Vărsătorului, cerneala sub cel al Peştilor. Şi iată-ne valsând pe diverse site-uri în căutarea celor mai bune oferte şi uite aşa se leagă toate.
    În ianuarie 2010, bursele au luat startul destul de intempestiv şi disarmonic, probabil pentru că şi Mercur era retrograd. În februarie, producătorii au încercat să ţină pasul cu Jupiter, schimbând strategiiile de producţie nicidecum pe cele de piaţă. De obicei, unul sau două sectoare relaţionate cu semnul Peşti se redresează din achiziţii publice, acţionând la nevoile imediate ale cetăţeanului şi abia apoi urmăresc cotaţiile la bursă.
     Întrebarea era cum să acţionezi sub impulsul şi la comanda lui Jupiter atunci când este în Peşti? Uşor de spus, greu de cuantificat. Haideţi să ne gândim la 3 ipostaze extrem de importante care le regăsim sub semnul Peştilor - drogurile, chimicalele şi deşeurile toxice.
   Peştii stăpânesc, printre altele, şi unele lucruri care pot deveni înspăimântătoare pe fondul exceselor care se produc repetat şi susţinut. Aşa sunt drogurile sau medicamentele ilegale, creşterea consumului de alcool, criminalitatea şi recidiviştii. Imaginaţi-vă abundenţa drogurilor de pe piaţă şi dependenţa celui care le foloseşte, la fel, consumul exagerat alcool şi un vin ieftin, înăcrit. Şomajul în continuă creştere poate spori rata criminalităţii şi implicit creşterea numărului de deţinuţi. Disperarea unora va fi sursă de venit ilicit pentru alţii, iar primi nu se vor da în lături de la nimic numai şi numai să facă rost de banii care să le alimenteze viciul.
     Peştii guvernează industria produselor chimice. Gândiţi despre aceasta în termeni ca ce s-ar întâmpla dacă am negocia şi am cumpăra un baril de acetonă. Apoi, l-aţi furniza ca materie primă industriei chimice. Ce s-ar întâmpla cu preţul produsului finit daca acesta ar necesita mai multe substanţe chimice. Multe dintre substanţele chimice care derivă din acetonă sunt folosite în industria de mase plastice iar plasticul este un factor colosal de negociere cu Extremul Orient. Oricare dintre acestea poate aduce, mai devreme sau mai târziu, un profit care va fi reinvestit.
    Semnul Peşti este adesea asociat cu un imens depozit de gunoi. Motivul este faptul că acest semn stăpâneşte tot ceea ce înseamnă surplus. Surplusul de deşeuri este o problemă stringentă. Cui telefonăm atunci când avem 20 de tone de gunoi în fundul curţii? Ce facem cu deşeurile toxice care rezultă din compostul pe care îl formeză marea de gunoi? Apoi, cum ştim care parte din deşeuri poate fi reciclată şi care nu? Toate aceste probleme au nevoie de soluţii imediate şi vor apărea mici firme gata să rezolve o parte dintre ele. Dar menegementul deşeurilor spune că preţul trebuie să crească în funcţie de frecvenţa serviciilor pe care le oferă.
    Cele 3 probleme enumerate implică cu sau fără voia noastră, şi aspectul financiar. Şi într-un fel sectorizarea pieţei de capital. Toate acestea le-a coordonat Jupiter în Peşti. După cum am putea spune că originalitatea Vărsătorului se oglindeşte în maleabilitatea şi fantezia Peştilor şi a făcut ca fotografia, dansul şi filmul să stea sub semnul Peşti, deşi tehnica de lucru şi de popularizare aparţine Vărsătorului. Uitaţi-vă numai pe YouToube şi vedeţi dezlănţuirea de stiluri şi genuri, de mixturi şi cromatici auditive, de plastica mişcării.
     Din punct de vedere astrologic, tranzitul prin Vărsător a fost uşor deoarece am luat ştecherul şi l-am băgat în priză, adică a existat o piaţă de desfacere pentru surplusul de electronice, dar cu Peştii avem o imensitate de lucruri, variante şi aspecte la care trebuie să ne gândim. Poate că logica lucrurilor ar trebui să ne facă să gândim aşa: oceanele şi mările sunt un punct de plecare, în continuare vine pescuitul la scară industrială, surplusul de peşte se vinde în piaţă uşor pentru că este ieftin. Dar nu uitaţi, uleiul de peşte este aur pentru o inimă sănătoasă!
    Ce ar mai putea face uriaşul Benefic în incandescentul Berbec? Cum spuneam la început împrospătează perspective şi amplifică efervescenţa idelor. Planeta judecăţii limpezi şi imparţiale, în semnul pionieratului şi a spontaneităţii, favorizează originalitatea şi gândirea rapidă. Este momentul în care intuiţia fulgerătoare să dea sclipire de geniu viitorului apropiat, când ideile novatoare, originale şi îndrăzneţe, ne pot transforma peste noapte în vedetă. Este o oportunitate pentru a depăşi limitele Trecutului ca să găsim noi soluţii pentru viitor.
     În perioada în care se va afla în Berbec să ne aşteptăm ca toate lucrurile şi evenimentele să se supradimensioneze. Posibil să avem parte de o avalanşa de mărci, de la pălării, produse pentru îngrijirea părului până la ochelari de soare sau pastă de dinţi; să înflorească industria manufacturieră dar şi cea de maşini sau de instrumente de precizie. În mod normal, Jupiter în Berbec poate provoca o creştere sporită a industriei extractive prin creşterea cantităţii de minereu de fier extras, prin producţia de oţel dar şi a celei constructoare de maşini, de la cele industriale la autoturisme. Logic, că va creşte şi cantitatea de deşeuri şi va trebui să pregătim din timp locurile de depozitare. Dar una peste alte, cea care va avea de câştigat de pe urma acestui marş tovărăşesc este industria de consum.
     Pe urmă, Jupiter în Berbec recompensează creativitatea designerilor din orice domeniu- de la artă la concepţa unei caroserii sau a unor perferice de calculator din ce în ce mai stilizate şi cu forme cât mai aerodinamice, la modă sub toate aspectele ei – vestimentaţie, culoare, accesorii, pălării ş.a. Culorile favorite vor tinde spre tonuri şi nuanţe de gri metalizat, perlă şi argintiu.
     Şi cum era de aşteptat, un semn de Foc cum este Berbecul are o afinitate aparte pentru desatrele naturale, astfel că prezenţa lui Jupiter, ca să nu mai pomenesc de Uranus, prin acest semn, ne spune că acestea din urmă vor fi grele şi costisitoare.
      Este timpul ca creativitatea individuală să fie cunoscută şi apreciată la justa ei valoare. Una din mutaţiile sociale, cu implicaţi nebănuite, atunci când se lansa prima pagină de Internet, avea să transforme această formă de comunicare într-o sursă ieftină şi la îndemână pentru popularizarea ideilor noi, oricine are acces la informaţie şi poate afla ceea ce îl interesează. Următorul pas asemănător ca şi consecinţe, va fi desigur, găsirea unei noi surse de energie, mai precis crearea propriei surse de energie.
      Şi ca să închei, sintetizez, să spunând că Internetul a detronat instituţia industriei şi i-a revelat secretele, tezaurul negru care este ţiţeiul va fi înlocuit de alte forme de energie. Din nefericire, muncitorii sunt disponibilizaţi şi de voie, de nevoie, obligaţi să înveţe un nou limbaj, cel al calculatoarelor. Noroc că Jupiter corectează acolo unde este nevoie şi ne dă încredere în noi dar şi forţa de a merge mai departe! Poate nu întâmplător este numit Marele Benefic...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu