Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

1 iulie 2010

Astrologia în câteva cuvinte

  ...din vremuri imemoriale, omenirea a fost fascinată de Cosmos...din adâncurile nopții au pornit să încânte și să încingă spiritul Omului care abia deprinsese mersul și poziția bipedă...din haosul care părea să stăpânească Universul, prin mișcare, prin acțiunea forțelor mecanicii cerești s-u născut stelele pe care noi le-am categorisit mai târziu...
...ce este Universul?...un ocean vast și incomensurabil, în care viețuiesc sistemele stelare și galaxiile, unde trăiesc, respiră și alunecă unii pe lângă alții asteroizii, meteoriții și cometele, în ritmul novelor și supernovelor care nasc noi și noi spații astrale, în expansiunea spre Infinit...

Când a apărut astrologia? Păi, primele informaţii despre astrologie datează de vreo 5000 de ani. Ea s-a fundamentat ca un studiu empiric al cerului, singurul instrument care putea fi folosit, tăbliţele cuneiforme păstrând aceste încercări de a descifra tainele cosmosului: în funcţie de perioadele lunii se semăna şi se culegea; steaua polară a devenit un ghid binecunoscut navigatorilor şi călătorilor, în funcţie de poziţia acesteia, ştiau unde se află.
Pentru sumerieni, caldeeni şi mesopotamieni, astrologia a fost o treaptă de evoluţie spirituală iar zodiacul cu care operau avea 18 semne.
Grecii au preluat şi au perfecţioant acest sistem de predicţie, reducând numărul semnelor sau a zodiilor, la 12, sistem de referinţă care este folosit şi în prezent.
Imediat după căderea Imperiului Roman şi apusul celui Bizantin, legatarii sau depozitarii ştiinţei astrelor au rămas arabii, fini cunoscători, care şi-au adus şi ei contribuţia la astrologie. Numeroase texte, distruse de invazii şi de bigotismul creştinismului timpuriu, au ajuns în Eurpa pe filieră arabă.
După ce în Evul mediu, în special în Renaştere şi clasicism, astrologia a cunoscut o perioadă de înflorire şi de preţuire, era o modă ca fiecare casă regală să aibă propriul astrolog, în secolele al 18 – lea, astrologia cade în dizgraţie, ca la începutul secolului al 20-lea, ea să revină în atenţia publicului.
            Astăzi vorbim de specializări ale astrologiei cum sunt – cea predictivă, natală, financiară, vedică, medicală, karmică, mundană, meteorologică, electivă, relaţională ş.a.

De ce avem nevoie de astrologie? Din totdeauna omul a fost fascinat de Cer şi de Stele. Dincolo de aspectul comercial şi distractiv, astrologia poate da cu răspunsuri acolo unde alte ştiinţe nu o pot face.

Cum a evoluat astrologia? De-a lungul timpului s-a remarcat ciclicitatea şi ritmicitatea mişcării astrelor. Bineînţeles primele planete observate au fost Soarele şi Luna. Observaţia şi motivaţia observării – de ce este cald, de ce există Soarele şi Luna, de ce se mişcă, de ce este Luna plină, de ce dispare Luna de pe cer (când este Luna nouă se petrece fenomenul acoperire a Lunii şi avem impresia că ea a dispărut), au dus la organizare din punct de vedere social – perioada aratului, a culesului, sărbătorile, actele de magie primitivă, periodicitatea anotimpurilor. În timp însă, astrologia a continuat să acumuleze informaţii, volumul acestora perfecţionând, specializând arta predicţiei şi transformând-oi în ştiinţa care este astăzi.

Astrologia înseamnă ghicit? Categoric NU. A pornit, într-adevăr ca o formă de mantică, de divinaţie, dar, cum spuneam mai sus, s-a specializat şi s-a perfecţionat prin tehnici care implică astronomia, matematica, geometria în spaţiu, fizica – în special mecanica, iar acum cuantica.

Religia respinge astrologia? NU. Există destule scrieri ale sfinţilor părinţi în care se vorbeşte despre astrologie şi chiar în Biblie se găsesc referiri la ea. Cel mai sintetic mi se pare a fi Ioan Damaschinul care în Dogmatica sa, la capitolul VII, vorbeşte fără patimi şi fără ironie despre astrologie. Poate nu întâmplător, în această ştiinţă avem două Case care se referă la religie şi credinţă – a 9-a şi 12-a.

Care este deosebirea dintre astronomie şi astrologie? Astronomia lucrează cu cerul real, pe când nastrologia cu un cer fictiv, acel cerc de 360 de grade.

Pe ce se fundamentează astrologia? Pe cele patru elemente primare – Foc, Aer, Pământ şi Apă. Există şi un al 5-lea element, Eterul care nu se vede, nu are miros dar care dă coeziune tuturor lucrurilor.

Horoscopul şi zodiacul înseamnă acelaşi lucru? NU. Zodiacul se referă la cele 12 semne astrologice pe când horoscopul, termen de origne elenă, se referă la o temă astrală ridicată la un momentdat pentru o persoană.

Ce este zodiacul? Zodiacul este porţiunea dintre Tropicul Racului şi Tropicul Capricornului asemeni unei centuri, în care linia Ecuatorului se păstrează ca un fir roşu. Această bandă cu o circumferinţă de 360 de grade este împărţită în 12 sectoare de cerc. 

360 : 12 = 30

Ce sunt semnele zodiacale?  Sunt combinaţiile elementare, cu caracteristici specifice. Sunt sectoarele de cerc a câte 30 de grade, unde fiecare sector de cerc reprezintă un anumit semn zodiacal. Semnele zodiacale comportă caracteristici care face ca fiecare dintre noi să fie o entitate astrală in sine. Nu există însă un nativ care să reprezinte strict doar o anumită zodie. Acest lucru se întâmplă doar în cazul persoanelor care au şi Ascendentul în acelaşi semn în care se află Soarele natal. Este însă doar o ipoteză teoretică, în realitate chiar şi aceşti nativi sunt diferiţi deoarece intervin şi alţi parametri în ecuaţie.

Cele 12 semne sunt... – Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanţă, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Peşti. Zodiacul clasic începe de la 00gr00 Berbec şi se termină la 360gr00 Peşti.

Care ar fi caracteristicile semnelor?
Berbec – impulsivitate, energie, agresivitate
Taur – stabilitate materială
Gemeni – versatil şi intelectual
Rac – protecţie şi alimentaţie
Leu – conducătorul, mândrie
Fecioară – perfecţionism
Balanţă – echilibru şi armonie 
Scorpion – intens şi secretos
Săgetător – optimist şi expansiv
Capricorn – practic şi ambiţios
Vărsător – umanism şi altruism
Peşti – intuiţie şi inspiraţie

Cum ştim cărui semn zodiacal aparţinem? După poziţia Soarelui.

Cum aflăm poziţia Soarelui? Data de naştere a fiecăruia de fapt, se referă la poziţia Soarelui într-un semn anume. Tot acum putem afla dacă aparţinem unui semn văratec sau autumnal.

Există semne de vară sau de iarnă? Da. Ca şi anotimpurile şi semnele zodiacale se pot grupa în semne de primăvară – Berbec, Taur, Gemeni, de vară – Rac, Leu, Fecioară, de toamnă – Balanţă, Scorpion, Săgetător şi de iarnă – Capricorn, Vărsător, Peşti.
Anticii vorbeau, de exemplu,  despre semne pozitive sau masculine şi negative sau feminine. Cum faceţi distincţia este foarte simplu, alternându-le. Ghidaţi-vă după primul semn, Berbec care este un semn pozitiv şi masculin!

Ce sunt triplicităţile sau triadele elementare? Sunt grupele de semne care aparţin unui element şi împrumută caracteristicile acestuia: 12 : 3 = 4, deci avem 4 asemenea triade.
·         Prima: Foc – Berbec, Leu, Săgetător
·         A doua: Aer – Gemeni, Balanţă, Vărsător
·         A treia: Pământ – Taur, Fecioară, Capricorn
·         A patra: Apă – Rac, Scorpion, Peşti
Care este semnificaţia fiecărei triade? Simplu, ia fiţi atenţi!
·         Semnele de Foc semnifică acţiunea. Ele aduc impulsivitate, impetuozitate, căldură, energie, entuziasm, curaj ş.a.
·         Semnele de Aer sunt corelate cu mentalul şi percepţiile noastre, cu expresivitatea, comunicarea, logica şi abstractizarea.
·         Semnele de Pământ sunt semne materiale, simbolizează ataşamentul material şi se exprimă prin abilitatea de a crea, a folosi şi a relaţiona cu lumea materială.
·         Semnele de Apă exprima sensibilitatea, răspunsul emoţional şi afectiv, empatia cu celălalt.

De ce vorbim despre semne duble şi semne simple? Pentru că aşa au fost categorisite ele acum 2000 de ani de către Ptolemeu, primul astrolog care a dat lumii chiar o carte despre ştiinţa astrelor, Tetrabiblos. Este prima carte de astrologie din lume. Semnele duble, de exemplu, se referă la caracterul acestora.

Semnele au funcţii? DA, dar nu din cele care aţi crede. Este vorba despre energia sau vibraţia proprie lor – semnele de Foc vor fi întotdeauna cele mai energice iar cele de Pământ aproape inerte. Reactivitatea lor este tipică – focul sau acţiunea, aerul sau gândirea, apa sau sensibilitatea, pământul sau materialitatea.

Funcţiile şi elementele au ceva în comun? DA. Din acest punct de vedere ele sunt grupate în tetrade (4 semne) şi fiecare tetradă cuprinde semne aparţinând fiecărui grup elementar, astfel:

Semnele cardinale – exprimă iniţiativa şi începutul – Berbec (Foc), Rac (Apă), Balanţă (Aer) şi Capricorn (Pământ)
Semnele fixe – exprimă stabilitatea şi inerţia – Taur (Pământ), Leu (Foc), Scorpion (Apă), Vărsător (Aer)
Semnele mutabile sau duble – dualitatea, instabilitatea şi mişcarea – Gemeni (Aer), Fecioară (Pământ), Săgetător (Foc), Peşti(Apă)

Există semne fecunde? DA. Cele 12 semne sunt împărţite în fecunde – Taur, Rac, Scorpion, Peşti şi sterile – Berbec, Gemeni, Leu, Fecioara, Capricorn şi Vărsător. De reţinut că semnele de Apă sunt cele mai fertile semne pe când cele de Foc, sunt cele mai puţin fertile. Dar când vorbim despre fertilitate, urmărim şi poziţia planetelor în semne, Luna şi Venus fiind un semnificator extrem de important.

Ce sunt casele astrologice? Harta astrală este intersectată de o verticală numită orizont şi căreia astronomii îi spun meridian. Când ne naştem, o parte a corpurilor cereşti se văd, altele sunt dincolo de linia orizontului şi nu se văd. Această verticală este ca o coloană vertebrală ale cărei capete se pierd în univers, dar ce este important, este că ea împarte virtual, Pământul în două. Cu această verticală harta se divide în douăsprezece case astrologice, numerotarea lor începând întotdeauna de la Ascendent adică de la răsărit, spre Descendent, spre apus.

Câte case astrologice sunt? Asemeni celor 12 semne, avem 12 case astrologice, dar dacă semnele vor avea întodeauna strict 30 de grade, casele astrologice pot fi mai mari sau mai mici de 30 de grade.

Care este diferenţa dintre case şi semne astrologice? Trebuie menţionat că semnele zodiacale de pe axa orizontală şi casele astrologice de pe axa verticală reprezintă două sisteme de valori fundamental diferite. Axa semnelor reprezintă conştientul iar axa caselor astrologice reprezintă expresia în plan fizic a caracteristicilor fiecărui semn şi factorii implicaţi.

Care ar fi caracteristicile caselor?
Casa 1 – personalitate, temperament, sănătate.
Casa a 2-a – finanţe, valori, posesiuni, câştiguri.
Casa a 3-a – comunicare, expresivitate, drumurile scurte, studiile medii, fraţii, rudele apropiate şi vecinii, propria imagine.
Casa a 4-a – familia, protecţia, siguranţa emoţională, ereditatea, deprinderile alimentare, mama sau tatăl.
 Casa a 5-a – plăcerile, copii, dragostea, creativitatea, romantismul, riscurile, pasiunile, hobby-urile, teatrul, cinematografia, televiziunea, dăscălia, transportul aerian şi industria aeronautică.
Casa a 6-a – profesia, angajatul, bolile, alimentele, animalele mici.
Casa a 7-a – parteneriatele, căsătoria, duşmanii declaraţi, terapiile la care apelăm.
Casa a 8-a – taxele, impozitele, asigurările, achiziţii, moşteniri, accidente, moartea, renaşterea, sexul şi sexualitatea.
Casa a 9-a – ideile, credinţa, studiile superioare, călătoriile lungi, visele, dorinţele.
Casa a 10-a – medicul, onoruri, demnităţi, afirmare socială, poziţia socială, autoritatea socială dar şi a mamei ori a tatălui, subconştientul colectiv.
Casa a 11-a – prieteni, protectori, susţinători, scopuri pe termen lung, speranţe, dorinţe.
Casa a 12-a – duşamnii ascunşi, bolile neştiute, instituţii cu caracter restrictiv – închispare, sanatoriu sau mânăstire, secrete, activităţi subversive sau ascunse, subconştientul individual. 

De ce vorbim despre teme orientale şi teme occidentale? Axa orizontală sau meridianul împarte harta astrală în 2 părţi: partea din stânga se numeşte orientală şi partea din dreapta se numeşte occidentală.

Ce sunt cadranele sau sectoarele? Axa orizontală şi cea verticală, împart harta astrală în 4 sectoare sau cadrane cum mai sunt numite:
·         Primul cadran este reprezentat de Casele 1,2,3, este numit nocturn şi oriental, şi durează de la miezul nopţii până la răsăritul Soarelui.
·         Al doilea cadran cuprinde Casele 4,5,6, este numit nocturn şi occidental şi durează de la apusul Soarelui la miezul noţii.
·         Al treilea cadran cuprinde Casele 7,8,9, este numit occidental şi diurn şi durează de la amiază până la apusul Soarelui.
·         Al patrulea cadran format din Casele 10,11,12, este numit diurn şi oriental şi durează de la răsăritul Soarelui până la amiază.

Există case mai puternice şi mai slabe? DA. Din punct de vedere energetic avem 3 tipuri de case:
  • angulare – foarte susţinute energetic, caracterizate de dinamism şi acţiune – Casele 1, 4, 7 şi 10
  • succedante – au tendinţa de a fi stabile sau neutre şi de aici potenţialul de energie de care dispun – Casele 2,5,8 şi 11
  • cadente – slăbite energetic cu rol de pregătire şi de ajustare energetică – Casele 3,6,9 şi 12.
 Ce puncte importante există într-o temă natală? Sunt patru parametri importanţi: Ascendentul, Fundul Cerului, Descendentul şi Mijlocul Cerului.

Care este semnificaţia lor?
  • Ascendentul este cel mai important punct dintr-o temă astrală, deoarece de la el începe numerotarea caselor astrologice şi reprezintă semnul care se ridică la orizont în momentul naşterii.
  • Fundul Cerului vorbeşte despre relaţiile pe care le avem cu familia, despre felul cum am evoluat şi cum suntem priviţi de către familie, ce fel de copilărie am avut, ce moştenim patrimonial şi ereditar.
  • Descendentul vorbeşte despre relaţiile noastre cu ceilalţi, despre felul cum suntem percepuţi de ceilalţi. Dacă ascendentul arată cum ne percepem noi, care este relaţia cu noi înşine, descendentul este oglinda în afară, reprezintă relaţiile cu ceilalţi.
  • Mijlocul Cerului este punctul maxim de evoluţie socială, capacitatea noastră de a evolua din punct de vedere social, depăşirea condiţiei sociale, ce drum profesional vom alege.

Bun, dar cum determinăm Ascendentul? În funcţie de ora de naştere. Viteza de mişcare, cu care se schimbă semnul în care cade Ascendentul, este de circa 1 oră şi 40 de minute.

Haideţi să vorbim acum despre planete! Ştiţi cu câte planete operează astrologia? Cu 10: Soare, Lună, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto.

Care este semnificaţia acestora? Să le luăm pe rând:
Soare – vitalitate, sănătate 
Luna – sensibilitate, emoţie
Mercur – mental, logică, raţiune
Venus – bun gust, valoare
Marte – energie, agresivitate, flambare
Jupiter -  acumulare, noroc
Saturn – restricţie, limitare, autoritate
Uranus – surpiză, spasm, electricitate
 Neptun – disipare, iluzie, vis
Pluto – moarte şi renaştere

Ce ar trebui să mai ştim despre planete? În mare, planetele se împart în 2 mari grupe: planete personale – Soare, Lună, Mercur, Venus, Marte şi planete transpersonale – Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto.
Personal prefer o categorisire în patru, combinaţie între caracteristici şi perioadele de revoluţie a planetelor: luminarile – Soare, Lună, planete personale (rapide) – Mercur, Venus, Marte, planete de legătură – Jupiter şi Saturn care fac trecerea de la planetele rapide la cele lente şi planete transpersonale (lente) – Uranus, Neptun, Pluto.

De ce sunt grupate aşa? De fapt, orice categorisire implică ciclicitate, reţineţi viaţa noastră este o succesiune de ciluri. Soarele are o perioadă de revoluţie de 365,4 zile, Luna - 28,2 zile, Mercur – circa 4 luni (cu retrogradări – 7 luni), Venus – circa 7 luni (cu retrogradări – 11 luni), Marte – 2,4 ani, Jupiter – 12 ani, Saturn – 28,7 de ani, Uranus – 84 de ani, Neptun – 164 ani şi Pluto – 253 de ani.

Şi de ce personale? Pentru că aceste sunt acele planete care dau coloratură vieţii noastre de zi cu zi.

Puteţi fi mai explicită? Încerc. Planetele personale datorită mişcării rapide pe orbită în comparaţie cu cele lente, ne influenţează zi de zi. Pe când planetele transpersonale sau lente marchează generaţii. Iată măcar un motiv pentru care în astrologia de cuplu eu pun bază pe relaţiile dintre planetele personale. Şi cred că nu doar eu.
       Noi ne planificăm şi ne rezolvăm problemele în funcţie de calendar, care calendar urmăreşte mişcarea Soarelui, acele 365, 2 zile. Toate evenimentele personale şi sociale sunt programate astfel. Cu excepţia că Soarele şi Luna nu retrogradează.

Ieri aminteaţi de retrogradare, ce este aceasta? Păi, o chestiune care ţine de mecanică. Încetinirea vitezei de rotaţie îm jurul propriei axe. Orbita Pământului şi a oricărei plante, nu este un cerc, ci o elipsă (ovoidă), iar atunci când planetele ajung în unghiurile de curbură, pentru a nu fi aruncate în afară datorită inerţiei, îşi încetinesc viteza de mişcare în jurul propriei axe cum spuneam. Este ca atunci când conducem cu viteza a 4-a şi trebuie să virăm la stânga sau la dreapta, atunci reducem treapta de viteză la a 2-a, pentru că dacă am lua virajul cu a 4-a am risca să ne lovim de casa de peste drum.

Din punct de vedere elementar... ca şi semnele, prin natura lor elementară, planetele sunt grupate în: 
·         planete de Foc – Soare, Marte, Jupiter, Pluto
·         planete de Aer – Mercur şi Uranus
·         planete de Pământ – Saturn
·         planete de Apă – Luna, Venus, Neptun

Există vreo legătură între semne şi planete? Mai mare decât am putea crede, în primul rând că astrologia operează cu semnele şi planetele şi relaţiile dintre ele. Fiecare semn are ca stăpân sau guvernator, o planetă. Berbec pe Marte, Taur pe Venus, Gemenii – Mercur, Rac – Luna, Leu – Soare, Fecioară – Mercur, Balanță- Venus şi Chiron, Scorpion – Marte, Pluto, Săgetător – Jupiter, Capricorn – Saturn, Vărsător – Uranus, Saturn, Peşti – Neptun, Jupiter (şi Chiron după unii astrologi).
       O altă legătură puternică este dată de calitatea planetelor într-un semn. De exemplu, despre Soare că are putere maximă atunci când este în Leu. E, această poziţie se numeşte domiciliu. Dimpotrivă, cînd se află în Vărsător, semn opozabil semnului Leu, Soarele este secătuit de putere şi spunem că este în exil. Aici trebuie să fac o mică digresiune şi să vă spun că semnele sunt perechi două câte două dar, atenţie, şi opozabile: Berbec – Balanţă, Taur – Scorpion, Gemeni – Săgetător, Rac – Capricon, Leu – Vărsător, Fecioară - Peşti.
       Revenind la calităţi, trebuie să vorbim despre armonia cu alte semne, cum este exaltarea şi căderea. Soarele este exaltat în Berbec, semnul primăverii, perioadă în care natura reînvie sub efectele regeneratoare ale Soarelui şi când căldura astrului este din ce în ce mai potentă. Soarele intră însă în exil când ajunge în semnul Balanţei, începutul toamnei, şi căldura sa, puterea sa calorică este tot mai slăbă. In semnele de aceeaşi natură cu elementul în care este domiciliu său, Săgetător şi Berbec, relaţia dintre ele este extrem de benefică, celebra trigonocraţie, dar şi aici îşi spune cuvântul relaţiile dintre planete. Când Soarele trece prin semnul Fecioarei sau Peşti, pare indiferent şi acest lucru datorită faptului că este peregrin, natura semnului nu îl ingluenţează în niciun fel.

Cum se realizează legătura între planete? Prin relaţii care se numesc aspecte. Cele mai cunoscute relații de acest tip sunt:
·         conjuncția, când planetele se află la acelaşi grad 
·         semisextil – între planete distanţa este de 30 de grade
·         sextilul - distanţa este de 60 de grade
·         semipătrat – distanţa de 45 de grade
·         pătratul –distanţă de 90 de grade
·         trigonul –distanţa de 120 de grade
·         seschipătrat – distanţă de 135 de grade
·         inconjuncţie – distanţă de 150 de grade
·         opoziţie – între planete este o distanţă de 180 de grade

Există și altfel de planete cu care oprează astrologia? Da, planetele minore sau asteroizii. Numele de planete minore este impropriu, cel mai bine li se potriveşte cel de asteroizi, deoarece nu au mărimea şi orbita necesară pentru a fi catalogate drept planete, dar sunt mai mari decât un meteorit sau o cometă.

Şi care sunt aceşti asteroizi? Cel mai important mi se pare a fi Chiron sau Invăţătorul, asteroid care într-o temă astrală reprezintă locul în care suntem capabili să depăşim orice obstacol. Eu am mai observat că tranzitul lui Chiron prin câte un semn sau casă semnalează iminenţa unor evenimente care într-un fel sau alta ne vor marca viaţa sau vor marca o generaţie. Are o orbită extraordinar e elastică, dacă îmi este permis să spun aşa, în sensul că dacă în Balanţă stă 1,9 ani, în Berbec, semnul opozabil, stă 8,4 ani.

Şi ceilalţi? Ceilalţi sunt Ceres, Vesta, Juno şi Pallas. De exemplu, locul în care apre Ceres într-o temă astrală vorbeşte despre felul în care părinţii s-au ocupat de copilul lor, felul în care l-au crescut şi lecţia pe care o avem de învăţat vis-a-vis de relaţia părinte – copil, cu accent pe relaţia mamă – fiu. Vesta, o combinaţie între semnul Fecioarei şi Scorpion, poate semnifica, în funcţie de locul în care apare, devoţiunea pentru familie, atitudinea faţă de sex sau obsesiile noastre, subconştientul până la un anumit  nivel. Ea este păzitoarea focului divin şi în această iportază eu o asociez evoluţiei spirituale, este depozitara a tot ceea ce a dus la evoluţia spirituală a omenirii.

Dar Pallas Atena?  Pallas, are toate atributele feminităţii dar nu excelează prin niciuna, nu în sensul în care am crede noi, deşi semnifică iubirea frăţească, iar pentru bărbaţi femeia ideală şi poate tocmai de aceea niciodată cucerită. Femeia de tip Pallas este femeia de afaceri de astăzi, femeia care se descurcă singură şi poate să îşi poarte de grijă. Interesantă este perspectiva din care abordezi problema. În mitologie greacă ea s-a născut din capul lui Zeus ceea ce poate semnifica ideea, şi nu întâmplător, apoi, ea a devenit zeiţa inteligenţei şi femeia fără de sfatul căreia Zeus nu lua nici o decizie.

A mai rămas un asteroid...Da, Junona sau Hera, soţia lui Jupiter sau Zeus, simbolul maternităţii, a mamei prin excelenţă, mama care îşi apără pruncul cu prețul vieţii, al familiei şi a cuplului și este foarte important locul ei într-o temă astrală pentru că este relaţionată cu ideea de căsătorie, de mariaj, tranzitul ei putând sugera unele probleme de familie prin care trece un cuplu şi unde este nevoie de mult calm. Să ne amintim din mitologie, nici Hera şi nici Zeus nu erau calmi, cu atât mai puţin conciliatori. Întotdeauna trebuia să intervină câte cineva ca în cuplul Zeus – Hera să se aştearnă calmul şi liniştea.

Ce este important atunci când configurăm o temă astrală? Data, locul dar mai ales ora de naştere pentru cine vrem să ridicăm harta.

De ce mai ales  ora de naştere? Pentru că ea determină Ascendentul aşa cum v-am mai spus, iar de la Ascendent începe numerotarea caselor astrologice.

Cum citim o temă astrală? Întâi şi întâi, vedem semnul în care cade Ascendentul. Un asecendent în semne de foc, de exemplu, vorbeşte despre o mare vitalitate, despre energie şi impulsivitate. Următorul pas – căutăm unde se află stăpânul semnului în care este Ascendentul, vedem în ce casă este, dacă este într-un semn în care se simte bine sau dimpotrivă, unul în care este slăbit şi vedem în ce relaţiile/aspectele se află semnul în care este Ascendentul şi planeta care îl guvernează. Cel de-al treilea pas – vedem în ce semn şi în ce casă sunt Soarele şi Luna, care sunt relaţiile lor cu Ascendentul dar şi cu celelalte planete, dacă sunt planetele în semnele în care ele sunt în domiciliu şi ce aspecte se formează între acestea, Soare şi Lună şi semnele de domiciliu. Apoi se analizează pe rând fiecare planetă, aspectele dintre acestea, poziţiile asteroizilor şi nu într-un final Nodurile Lunare.

Aha...da, da, ştiu, mă veţi întreba ce sunt Nodurile Lunare. Astronomic ele reprezintă momentul în care Luna intersectează orbita pământului ştiut fiind că orbita Lunii are o înclinaţie faţă de orbita Pământul de circa 5 grade, astfel că Luna în mişcarea sa, deoparte şi de alta a orbitei terestre, o intersectează odată când trece în emisfera nordică şi atunci vorbim despre Nodul Nord şi odată când trece în emisfera sudică şi vorbim despre Nodul Sud. Când vorbesc despre emisfere nu mă refer la emisferele stabilite astronomic pentru Pământ care este împărţit în Emisferă Nordică şi Emisfera Sudică, ci la înclinarea orbitei lunare faţă de orbita Pământului.

Au legătură cu Luna, ca planetă? Doar în măsura în care Luna intersectează axa nodală în mişcarea de revolutie. În schimb, spiritual ne află în faţa a două puncte extrem de importante. Nodul Nord reprezintă locul până unde trebuie să evoluăm în această viaţă, cu asumare tuturor lucrurilor care derivă de aici, iar Nodul Sud reprezintă plăţile noastre, datoriile pe care le avem de plătit în această viaţă.


Un comentariu:

  1. buna seara! Doamna Minerva as dori sa stiu de la dumneavostra daca imi puteti realiza cartea astrala si cit este pretul ?¿
    va multumesc !
    Carmen

    RăspundețiȘtergere