Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

16 august 2013

Despre ciclul Saturn – Uranus sau...

Prăbușirea Cortinei de Fier - 5 -


Uranus și Saturn lucrează împreună pentru a induce oamenilor tot felul de idei noi, circumstanțe, invenții, descoperiri, etc. Uranus acționeaza ca un obiectiv, un punct focal, un canal subtil care face ca mintea noastră să reacţioneze - sursa tuturor conceptelor noi, tuturor ideilor creative. Funcția lui Saturn este de a cristaliza structura în vederea construcției, de a prelua ideile noi prin facultatea intuitiei umane pe care apoi să le așeaze în formă. Saturn şi Uranus au lucrat de multe ori împreună pentru a face tangibil  progresul omenirii. Aceste descoperiri apar uneori în faza de conjuncţie, uneori când este opoziţie alteori la ultimul pătrat al ciclului.
Ciclu are o durată medie de 45,4 de ani. Saturn orbiteaza, la o distanţă de aproximativ 9 unităţi astronomice faţă Soare, iar Uranus la una de aproximativ 19, adică Uranus este de aproximativ două ori mai departe de Soare decât este Saturn, iar în mișcarea lor, împreună, exercită o influență profundă asupra oamenilor.
Deşi se spune că Uranus şi Saturn sunt dușmani vechi, acesta este un concept neagreat deoarece are iz de malefic și este aducător de necazuri. Astfel de convingeri însă sunt periculoase pentru sănătatea spiritului uman. Seamănă a fatalism oedipian că individul este neajutorat şi se află la mila celor doi giganţi de gaz. Această abordare mitologică este o abordare a vieţii din perspectivă fatalistă cum spuneam, şi de cele mai multe ori este bazată pe frică. Este în schimb o explicaţie care manipulează evenimentele.
Caracteristicile acestui ciclu sunt - forma manifestărilor ca expresie reală a ideilor excentrice, neconvenționale care provin de la Uranus; creează situații de criză pentru a arăta punctele slabe ale sistemului actual, pentru a evidenția componentele vechi sau învechite, care trebuie să fie schimbate; modifică structura de organizare în procesul de sistematizare sau în modul în care este gestionat un sistem; creează o viziune socială și politică care ar trebui să fie realistă, practică, dar în același timp nu prea convențională; manifestarea evenimentelor se produce sub forma revoluțiilor și a protestelor, a răsturnărilor de regim și a revoltelor, cu scopul de a schimba ordinea existentă deja şi sistemul în care lumea și țările erau organizate; succesiunea ciclurilor Saturn – Uranus arată cum au încercat diferite țări să se impună, modul în care au ajuns la putere regimurile autoritare, ambițiile unor leaderi, imperialismul, regimurile totalitare, să ne amintim doar ambiția Franței de a domina lumea și confruntarea cu cealaltă mare putere Anglia sau de leaderi care au dominat la un moment dat lumea cum sunt Napoleon sau Hitler.
            Ciclul prezent a început pe 13 februarie 1988, cu cele două planete în Săgetător. Aspectul general sugera schimbările majore care urmau. Pe de o parte alăturarea lui Marte conjuncției Uranus – Saturn, care prevestea parcă schimbarile ce aveau să vină, mai mult sugera că acestea vor fi rapide și chiar violente, iar pe de alta, semnul Săgetătorului arăta ce componente ale sistemului se vor schimba - ​​relațiile cu şi dintre țări, educația, religia, politica, legile, filosofia etc.

           
              În perioada 1986 – 1989, cât Saturn prefigura conjuncţia cu Uranus în Săgetător, au fost în ultimii ani ai Războiului Rece. Cum economia Uniunii Sovietice stagna, Mihail Gorbaciov a aplicat o serie de reforme economice, perestroika (restructurare), reforme care au dat o mai mare independență și libertate de mişcare naţiunilor aflate sub influenţa URSS şi probabil motivul care a dus la revoluțiile din 1989 când au fost răsturnate regimurile de tip sovietic, comunist, în Polonia, Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia și România iar URSS a fost dizolvată oficial doi ani mai târziu, în 1991.
            Între 1999 – 2001 când Saturn se afla în Taur iar Uranus în Vărsător (primul pătrat al ciclului) am asistat la dezintegrarea economiilor create pe hârtie dar și la incapacitatea, cel puțin a noastră, a României, de a ne găsi drumul odată intrați pe calea democrației. Capitalismul a fost înţeles că musai trebuie să ne vindem toate activele ca să facem bani. Pentru buzunarele unora. Eșalonul 2 s-a dovedit mai puternic decât dorința de a face ceva constructiv, iar indolența și indiferența au dus la prăbușirea tuturor pârghiilor, la descentrarea și vânzarea apoi, bucată cu bucată, a tot ce a mai răms bun şi la creşterea galopantă a numărului de şomeri ca să nu mai amintesc de numărul imens de specialişti care ieşeau pe bandă rulantă din facultăţi, drept rezultat al  anulării examenelui de admitere, singurul capabil să deceleze cine trebuia să facă şcoală şi cine nu şi care la final, nu făceau decât să îngroaşe rândurile celor în căutarea unui loc de muncă.
Apoi, bomboana de pe colivă cum spune românul, în perioada 2007 – 2012 când Saturn era în Fecioară şi Uranus în Peşti, adică în opoziţie, a izbucnit criza financiară globală considerată cea mai gravă criză de la Marea Depresiune Economică din anii 30, s-au prăbuşit marile instituții financiare, au căzut piețele bursiere, șomajul a crescut, sistemul capitalist a propus în 1989 în mai multe foste țări comuniste părea că are nevoie să fie reajustat. Acum resimţim, la toate nivelurile, schimbările financiare, nu este uşor, dar posibil ca deciziile pe care le vom lua să fie capabile să rezolve tensiunile de manieră realistă dacă nu... Rămâne de văzut. Răspunsul nu-l vom avea decât între 2020 – 2022 când Saturn va fi în Vărsător iar Uranus în Taur.
Ciculul Saturn - Uranus este un ciclu lung. Opoziția din ciclul anterior a schimbat societatea, iar ultima a schimbat economia și piața financiară dovedind încă odată, dacă mai era nevoie, că Saturn este o planetă care impune stabilitate, reguli și ordine și atunci când se opune lui Uranus, planeta marilor schimbări și revoluții, putem fi siguri că vom asista la evenimente semnificative care vor modela caracterul unei întregi generații. Spun asta deoarece planetele implicate fac parte din categoria planetelor transpersonale sau lente, ciclul saturnian are 29.7 ani iar cel uranian de 84 ani astfel încât atunci când ele sunt aliniate sau sunt în opoziţie efectul lor poate fi resimţit câteva săptămâni: acesta nu este un fenomen de o zi ... Într-adevăr, adesea ciclul este asociat cu un minim de piaţă care prin definiție are nevoie de timp pentru a-şi reveni. 


Opoziţia din 1999, a debutat cu criza majoră declanşată de Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Conferința ministerială a OMC a reunit reprezentanți politici a peste o sută de națiuni, și a fost însoțită de proteste în cel puțin douăzeci de țări, inclusiv în Statele Unite.
Încercările poliţiei de a opri manifestaţiilr a dus la adevărate demonstraţii de forţă şi abuzuri de putere - gaze lacrimogene, grenade, bătăi, gloanțe de cauciuc, în timp ce de la tribuna OMC se insista că prezenta conferinţă nu a fost un vehicul pentru pentru a se impune dictatură economică a Statelor Unite sau pentru opresiunea săracilor în beneficiul celor bogați. Mass-media mondială a fost etichetată drept "anti-comerț" și "anti-globalizare", atunci când, de fapt, critica modul în care normele comerţului au fost aplicate incorect, inegal, inuman și într-un mod incompatibil cu relațiile de impunere a puterii asupra altor ţări. Criza a continuat neabătută. Era pentru prima dată în istorie când țările sărace ale lumii au spus celor bogați că nu sunt bătaia de joc a nimănui indiferent ce putere reprezintă.
Se pare că OMC a fost paratrăsnetul pentru criza care urma, o criză de încredere în sistemul economic din tarile puternic dezvoltate, în special SUA și Marea Britanie. Astrologic, această criză a fost corelată cu o fază cheie a ciclului Saturn-Uranus, opoziția. De-a lungul anilor, ciclul acestor două planete a fost analizat și studiat pentru că rezona cu economiile și politicile fiscale din Occident în speță cu practicarea cunoscutului comerț liber. În aceste țări se punea un accentu deosebit pe promovarea științei și tehnologie, privite ca motoare ale civilizației și ca factori de progres și mai puțin pe aspectele de mediu, ecologie și resurse umane. Ciclul accentuează, de asemenea, tensiunile dintre autocrație și democrație, libertatea de exprimare și opresiune. Priviți ce se întâmplă în țările Orientului Apropiat – Egipt, Siria, Palestina, Liban ș.a.


Harta de mai sus prezintă punctele de criză din cadrul ciclului Saturn-Uranus. Ciclul a început cu o conjuncţie şi la primul pătrat, după colţ cum am spune noi, aştepta criza care s-a amplificat odată cu intrarea celor două planete în opoziţie şi posibil să se finalizeze cu o ultimă criză la următorul pătrat din 2021. Saturn s-a opus lui Uranus din vara anului 2008 până la sfârșitul anului 2010. Aspectul a fost exact de cinci ori: în noiembrie 2008, februarie 2009, septembrie 2009, aprilie 2010, și iulie 2010. 
Momentele de criză nu ar fi trebuie să fie violente. Ele sunt o necesitate dacă ne gândim că ne confruntăm cu ceea ce negăm și ar trebui să o privim în cel mai ințelept mod posibil. O criză este o oportunitate de a corecta dezechilibrele, pentru a îndrepta ceea ce am făcut greșit, să facem ajustări în direcția pe care o avem de luat și pentru a integra ceea ce am exclus. Cum ne ocupăm de aceste momente depinde de cât de dispuși suntem să deslușim feedback-ul de la lumea din jurul nostru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu