Pentru programări sunaţi la:

004 0740 769 144

004 0774 464 463

21 august 2013

Măreţia şi decăderea...ciclică?

Ciclul Neptun - Jupiter

          Pentru analiza pe care o fac, ultimele două cicluri Neptun – Jupiter sunt importante. De ce spun două? Pentru că acest ciclu are doar o durată de 12,8 ani.
Astfel că, unul dintre ciclurile semnificative ale lui Jupiter și Neptun a fost cel din perioada ianuarie 1997 - decembrie 2009. Credința (Jupiter), într-un ideal (Neptun) este o combinație destul de puternică și rezonează cu ideea că piețele monetare au nevoie de încredere pentru a promova creșterea în sectorul financiar. Pe de altă parte, rezonează însă şi cu frauda despre care am putea spune că, fără structurarea saturniană, întreaga piața de valori se bazează pe minciună.
Prețurile acțiunilor sunt o valoare prin ceea ce sunt deoarece se noi suntem convinşi că vorbim despre valoare. Banii, fizic, sunt exact la fel, motiv pentru care țările care au moneda stabilă pot tipări mai mulți bani, dacă este necesar, fără devalorizarea monedei. Relaxarea cantitativă a fost definită de Japonia, în 2001, ca mijloc de a scoate țara din pericolul brusc de inflație, dar fără succes.
Urmare a crizei creditelor, un număr de țări, inclusiv Statele Unite, au emis obligațiuni, drept relaxare cantitativă, pentru a opri declinul economic, în timp ce a ţinut ratele dobânzilor reduse. Dar încrederea exagerată în bănci - Jupiter, a afectat exact creditul inter-bancar (LIBOR).  Rata a strivit, practic, posibilitatea de creditare de la o băncă la alta, ceea ce făcut din ce în ce mai dificil, dacă nu imposibil, ca mediul de afaceri să se mai poată imprumuta cu o rată a dobânzii rezonabilă. Rezultatul a fost că şi multe companii mari s-au numărat printre miile de companii care nu au putut supraviețui.
Băncile din Marea Britanie au fost lovite de conjuncţia Neptun - Jupiter în Capricorn, din 1997. Profitul acestora a cunoscut o scădere semnificativă la pătratul dintre cele două planete din 2006. Primele probleme au apărut la nivelul primelor de ipotecare, ca ciclul să se încheie cu prăbușirea întregului sistem financiar. Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, spunea, în mai 2012, că, deşi a prevăzut ce se va întâmpla încă din 1997, nu a avut puterea să intervină.
Conjuncţia Jupiter - Neptun din decembrie 2009, în Vărsător, anunţa ca suntem în plină recesiune. Până în aprilie 2012, majoritatea ţărilor lumii au intrat în colaps economic. Pătratul dintre Jupiter şi Neptun din iunie 2012 a făcut Ca Uniunea Europeană să recunoască realitatea crizei economice în Europa, odată cu șomajul nu s-a înregistrat nicio creştere a economiei ceea ce sugera că  recesiunea va continua.
Abia în septembrie 2015, când va avea loc opoziţia dintre cele două planete vom ştii în ce fază se află economia mondială, dar bănuiesc că urmărind Scala lui Barbault vom avea imaginea de ansamblu a crizei economice globale.
Însă, la ultimul pătrat al ciclului, din septembrie 2019, vom putea vedea primii muguri ai unei redresări, dar o dovadă că s-a produs şi redresarea economică mult visată nu o vom avea decât la următoarea conjuncție dintre Neptun și Jupiter, din aprilie 2022.

Ciclul Neptun - Saturn 

            Saturn şi  Neptun (35,9 ani) şi-au început ciclul în 1989, anul în care Zidul Berlinului a căzut. Comunismul sovietic a fost dizolvat deşi eu am unele îndoilei serioase, cred că suntem într-o altă fază a acestuia dacă analizăm ciclul trecut, început în 1952. Ciclul precedent, a început în noiembrie 1916, cu doar două luni înainte de începutul revoluției comuniste. Celui care a devenit o superputere în secolul 20 i-au trebuit doar două cicluri Saturn - Neptun ca să se destrame.
Neptun dizolvă structurile saturniene. Comunismul este un ideal propriu lui Neptun, pentru că, aparent, promitea o oportunitate tuturor. Istoria ne-a dovedit că efectul real al unui sistem comunist nu şi-a atins scopul propus.  Saturn, pe de altă parte, este o planeta de perspectivă și induce un sentiment de apartenență, care trebuie să fie prezente pentru a structura și stabiliza ideea lui Neptun.
Opoziţia dintre Saturn şi Neptun, din iunie 2007, a fost o devărată  provocare pentru orice sistem care nu nu avea o structură de siguranță adecvată. Să nu ni se parcă atunci ciudat că vânzarea de titluri – datoriile asumate ţin de  Neptun, a început să se destrame în momentul în care primele pentru creditele ipotecare au fost sistate în 2007, ca în cele din urmă, să se prăbușească definitiv în 2008.
Pătratul care se va produce în luna noiembrie 2015, cu Saturn în Săgetător și Neptun în Pești, sugerează că toate corecțiile care vor fii aplicate, vor avea un impact global. Să ne amintim, de exemplu de Marea Britanie, care nu a fost capabilă de onestitate atunci când au vorbit de "criza creditelor" şi au insistat că nu va fi nici o recesiune. De fapt, s-au minţit pe ei înşişi deoarece criza creditelor sa transformat într-o adevărată recesiune și a devenit cunoscută ca o criză a datoriilor, nu că ar fi fost urmarea crizei creditelor.
Se pare că nu putem avea încredere în cei care controlează sistemele monetare care încearcă să se scoată prin taxe ordinare – Saturn, plătitorii fiind noi – Neptun, cei care am plătit dobânzi de milioane de euro institutelor financiare şi băncilor, care ne-au tot trimis specialişti să ne aburească şi să ne dea lecţii despre cum trebuie să procedăm cu economia noastră. În urma acestui lucru au fost reduceri masive de locuri de muncă, șomajul a crescut direct proporţional cu impozitele. Acum, trebuie să recunoaştem că am pus şi noi umărul la această destabilizare economică, producând specialişti cu diplomă de studii superioare, pe bandă rulantă, şuntând sănătatea şi creditând magistraţi care, tot Saturn ne arată, şi-au umplut buzunarele de…mită.
La ultimul pătrat al acestui ciclu, din 2015, contribuabilul va avea o idee mai clară a ceea ce a fost criza creditelor într-adevăr, unde a dus și ce este de făcut ca ea să nu se mai repete vreodată, deşi este greu de gândit că nu vor mai exista crize. Poate în preajma lui 2080…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu